Meny Stäng

I huvudet på Maria Ahlström

Här får du några glimtar om mig, vad jag tänker, gillar och gör.

Allkonstnär som gillar mångfald

Min väg genom livet har varit småkrokig. Numera omfamnar jag min mångsidighet. Alla kan inte vara en hjärnkirurg, även om vi lever i en värld som hyllar spetskompetens. Jag har insett att jag inte kan ta bort något från min bakgrund, utan bara lägga till. Det är mitt sätt att utvecklas, även om det blir spretigt. Hellre mångfald än enfald!

Lek och struktur

Jag vill gärna leka på jobbet. Det gör jag alltid i början av ett projekt, då de vildaste idéerna ska kläckas. Sedan tar jag på mig kostymen och sorterar pärmar och papper så att skrivbordet blir alldeles rent. För att få någonting gjort behöver jag ordning och reda. Ibland sätter jag faktiskt på en timer för att få ett bra arbetsflöde, men det är bara då schemat är pressat.

Planlösa promenader

Inspiration hämtar jag främst från filmvärlden, men givetvis också konsten – och roliga människor. Den sorts konst jag gillar bäst är den som kombinerar humor med djupaste allvar. De roligaste idéerna kommer oftast under planlösa promenader, men uppslag till dikter får jag i duschen. Kopplar av gör jag med en TV-serie. Då kryper jag upp i soffan med en stor kopp te och har jag tur finns mazariner inom räckhåll.

Till sist några tankar om kultur

Det är kulturen som gör oss mänskliga. Kulturen gör det möjligt att uttrycka känslor och dela dem med andra. Kulturen får oss att förstå andra människor. Kulturen får oss att förundras och häpna. Kulturen gör världen till en bättre och vackrare plats. Allt det här gör kulturen livsnödvändig. Men ta inte kulturen för given. Det är en nåd att få uppleva kulturens olika former.