Långtidsstudien H70 som bedrivs av Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet, visar att kulturaktiviteter är lika stimulerande för hjärnan som motion. Kulturbegreppet avser både upplevelser och eget skapande. Den som regelbundet ser konst, går på konserter, målar eller dansar till exempel, minskar risken att drabbas av demenssjukdomar, enligt studien. Kultur kan alltså bidra till bättre folkhälsa och på så sätt göra samhällsnytta.
Om nu både kulturaktiviteter och motion bidrar till bättre mental hälsa, borde en kombination vara den ultimata lösningen. Kultur och idrott brukar ofta konkurrera om samma pengar. I stället för att bli varandras motståndare borde de gå hand i hand. En lyckat exempel på det är fotbollsklubben ÖFK:s omtalade kulturprojekt som är en fortlöpande och medveten satsning. Målet är att göra spelarna till bättre människor på både plan och utanför. De vill också utmana bilden av vad en fotbollsklubb kan vara. Klubben har haft en sensationell utveckling och rönt uppmärksamhet långt utanför Sveriges gränser. Vem vet, kanske är det kulturen som banat vägen för deras framgångar?
Hur ser det ut inom kulturen då, har idrotten hittat in till museerna, konserthusen och konsthallarna? Det finns säkert exempel på det, men de kan inte vara många. Jag har i alla fall noterat hur yogan letat sig in i konsthallarna. På flera håll kan man utöva yoga och samtidigt uppleva konst. Jag har själv prövat det och det var en fin upplevelse. Det skulle vara intressant att skapa fler möten mellan konst och rörelse.
Jag tycker att kulturen ska ha rätt att finnas för sin egen skull, men ett nyttoperspektiv kan vara ett sätt att rättfärdiga konsten och kulturen, som många gånger ifrågasätts när det gäller finansiering med allmänna medel.