Meny Stäng

Kultur – en skönhetsupplevelse

Jag lyssnade på ett av mina favoritprogram Söndagsintervjun med Martin Wicklin som intervjuade styrelseproffset Ebba Lindsö. Det har stormat kring henne flera gånger, senast i Allra-skandalen. Mot slutet frågade Martin vad hon ville göra framöver. Med sina 63 år hoppades hon på att ha 10 000 dagar kvar att leva. Det hon särskilt önskade var att unna sig kulturupplevelser, framför allt musik. Hon konstaterade att det inte funnits tid till att uppleva kultur tidigare. Det framgick tydligt att hon kopplade musik till skönhet. Skönhet som berör oss till tårar, är kanske den allra vackraste – en skönhet som kryper under huden och når botten i oss.

Alla konsumerar kultur mer eller mindre medvetet. Men jag tror att det är när vi verkligen går in i upplevelsen och inte står och diskar, spelar dataspel eller gör annat samtidigt, som kultur blir till en skönhetsupplevelse. När vi blir ett med konsten, först då inser vi konstens och kulturens värde.

För övrigt bidrar Martin Wicklin med sitt skarpa sinne i kombination med en lågmäld framtoning till ett radioprogram som kan liknas vid en välfylld godispåse med karameller i oväntade smaker.

Bild: Andrew Kepert CC