Meny Stäng

Arkitektur i Gävle

Under en blixtvisit till Gävle hann jag beskåda två byggnader som fångade mitt intresse. Det ena var Gävle konserthus, en blå uppenbarelse vid Gavleån. Jag trodde först att det var ett badhus och mycket riktigt har platsen tidigare använts till en sådan anläggning. Att byggnaden invigdes 1998 förvånar mig inte heller med tanke på den ”kleinblå” kulören som är lite av ett signum för 90-talet. Konserthuset är ritad av Bo Karlberg.

Lite längre bort efter Gavleån ligger Silvanum där Gävle konstcentrum bedriver sin verksamhet. Byggnaden inrymmer också Konstskolan i Gävle. Jag hoppas att eleverna inser hur fantastiska deras ateljéer är. Att kombinera konsthall med konstskola är anslående. Vägen och målet blir liksom sammansvetsade i en och samma byggnad. Sven Wranér och Erik Herlöw är arkitekterna bakom denna modernistiska skapelse.

Kvar att upptäcka i Gävle är framför allt gasklockorna och krematoriet, men det får bli en annan gång.