Meny Stäng

John Huntington lyfter det mänskliga i en rationell värld

Jag har skrivit ett reportage på Volym om John Huntington som fått Härke Konstcentrum Artist-in-residence 2024. Volym är en webbplats som speglar konsthändelser i landets norra regioner. Sedan 2018 recenserar jag konst på Volym.

John Huntington beskriver sig själv som konceptuell konstnär, som arbetar med performativ konst, skulptur och text. Han har sin konstnärliga bas i Göteborg, men verkar över hela landet och internationellt.

Det som utmärker John Huntingtons konst och praktik är förmågan att gestalta det mänskliga. Han får oss att se det absurda när vi ställs inför samhällets olika system, som är till för att upprätta ordning och struktur. De här strukturerna syns inte minst på arbetsplatserna, i synnerhet på kontoren och administrationen. Låter det tråkigt? I John Huntingtons huvud kan ett litet gem bli till en värld i världen.

I juryns motivering står bland annat: ”Det är knastertorrt och folkbildande. Det är intelligent, det är ömsint och fruktansvärt roligt.” Jag kan bara hålla med, för John Huntington kan konsten att underhålla med små gester och alltid med kärleksfullt uppsåt. Något som ytterligare bidrar är självdistansen, vilket är särskilt välgörande i en tid där allt tycks kretsa kring jaget.

För att ta bilderna tog jag med John till en skog i närheten av Härke Konstcentrum. Intentionen var att fota i naturens eget kaos av grenar, rotvältor och fallfärdiga träd. Det var rätt besvärlig terräng att fota i, men vad gör man inte för konstens skull?

Läs artikeln HÄR.