Meny Stäng

Händelsehorisonten – sommarens konsthändelse

Träskulptur mot himmel

Svarta hål är som bekant en plats utan återvändo, inte ens ljuset kan ta sig ut därifrån. Redan utanför det svarta hålet finns en gräns, händelsehorisonten, som markerar området där man fångas in.

Så inleder Joanna Rose sin artikel i Forskning & Framsteg om svarta hål. Händelsehorisonten är också namnet på en konsthall i Raftsjöhöjden, som angränsar till norra Jämtland. Gert Andersson är initiativtagaren till konsthallen. Tillsammans med Jämtlands läns konstförening och Hammerdals konstförening har de förverkligat en konsthall, som oväntat dyker upp vid skogsbrynet, i en bygd präglad av jordbruk på branta sluttningar och vindkraftverk.

Dolda Gudinnor

Sommarens utställning heter ”Dolda Gudinnor”. Det är en samlingsutställning med åtta konstnärer. Några av verken är utställda i Gåxsjö kyrka, som ligger en liten biltur bort. Temat handlar om gudinnors återkomst, efter ett tusenårigt förtryck, fördolda i de monoteistiska religionerna och i samhället. De dolda gudinnorna framträder här på egna villkor och kanske kan de visa oss vägen till ett mer hållbart samhälle, där mångfald och andlighet är en självklarhet.

Målning föreställande ett ansikte målad med blå linjer
Tobi Andersson Fägerskiöld, Utan titel, olja på duk, 1984

Det är framför allt Tobi Andersson Fägerskiölds målning på ett ansikte som fastnar på näthinnan. Den där lite skeva blicken vill inte lämna mig. Blicken är både den oskuldsfulla flickans och en uråldrig kvinnas, hon som sett allt. Munnen är liten, bara antydd. Just därför undrar jag om det finns något dolt under ytan. Vad vill hon berätta, om hon kunde? Skådespelaren Sten Ljunggren nämnde i årets sommarprat, att det outtalade är kanske det som är mest intressant. Orden som inte kan sägas, för att de helt enkelt inte finns i stunden. När orden väl kommer kan det vara för sent, vilket är sorgligt men inte heller ovanligt.

Till skillnad från galaxernas händelsehorisont är det fullt möjligt att återvända till det vanliga efter besöket i Raftsjöhöjden. Även om allt är bekant där ute, har ändå perspektiven förskjutits en aning och världen har fått lite andra konturer.

Information om Dolda Gudinnor på Händelsehorisonten

Utställningen pågår till och med 29 augusti. Läs gärna min recension på Volym där jag skriver om samtliga medverkande konstnärer. För program och öppethållande gå till Konsthallen Händelsehorisonten. Konstverket ”Stjärnpelare” (överst i inlägget) är en permanent skulptur som finns utanför konsthallen. Konstnär: Gert Andersson.